Αφυγραντήρας

Αφυγραντηρας


Αφυγραντηρας και οι χρήσεις του;
Οι χρήσεις αλλά και τα οφέλη του αφυγραντήρα είναι πολλές καθιστώντας τον πολύτιμη συσκευή για κάθε νοικοκυριό:

Καταπολέμηση υγρασίας στο σπίτι
Καταπολέμηση μούχλας στις γωνίες και τα ταβάνια
Στέγνωμα ρούχων – Τις βροχερές ημέρες, χρησιμοποιήστε τον αφυγραντήρα για να στεγνώσετε τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι
Υγιεινή – Ο αέρας χωρίς υγρασία είναι υγιεινός σε αντίθεση με τον αέρα που έχει υγρασία στον οποίο κρύβονται πολλές εστίες μικροβίων επιβλαβή για τον εαυτό μας αλλά και τους αγαπημένους μας
Εμποδίζει την εμφάνιση αλλεργιών


αφυγραντηραςΑφυγραντηρας: Κινηθείτε έξυπνα. Μειώστε έως και 20% τα έξοδα Θέρμανσης

Το πρόβλημα της υγρασίας είναι γνωστό σε όλους μας. Η ελλιπής μόνωση των κτιρίων, καθώς επίσης και η αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στο κόστος της θέρμανσης, έχουν κάνει το πρόβλημα της υγρασίας ακόμα πιο εμφανή τον τελευταίο καιρό.

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε αισθανθεί ότι το κρύο μέσα στο σπίτι μας είναι ποιο έντονο απ’ ότι έξω; Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ξυπνήσει με τα σεντόνια και τα σκεπάσματα να είναι νωπά από την υγρασία; Ή τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα (ακόμα και οι τοίχοι) να είναι βρεγμένα από την υγρασία;

Τα τελευταία χρόνια, τα νοικοκυριά αδυνατούν να διαθέσουν πολλά χρήματα για το κόστος της θέρμανσης. Οι καιροί της σπατάλης και της περίσσιας θέρμανσης έχουν περάσει και πλέον τα χρήματα που επενδύουμε πρέπει είναι υπολογισμένα σωστά και με ακρίβεια για να είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε ζεστό σπίτι, χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό της θέρμανσης.

Πως μπορούμε να μειώσουμε το κόστος θέρμανσης και να καταπολεμήσουμε την υγρασία στο σπίτι; Η λύση είναι ότι θα πρέπει να τα θεωρήσουμε 2 ξεχωριστά προβλήματα και να βρούμε λύση για το κάθε ένα ξεχωριστά. Είναι γεγονός ότι είναι πολύ πιο εύκολο να ζεσταθεί ένα σπίτι που δεν έχει υγρασία απ’ ότι ένα σπίτι με υγρασία. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει πρώτα να απομακρύνουμε την υγρασία από το σπίτι μας και μετά να το ζεστάνουμε. Με την χρήση του αφυγραντή (για την καταπολέμηση της υγρασίας) και οποιασδήποτε μορφής θέρμανσης (για την καταπολέμηση του κρύου) μπορούμε να επιτύχουμε το ζητούμενο αποτέλεσμα.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα έξοδα θέρμανσης μπορούν να μειωθούν έως και 20% όταν στον χώρο δεν υπάρχει υγρασία. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος λειτουργίας αλλά και απόκτησης του αφυγραντή, στις περισσότερες περιπτώσεις θα αποσβεστεί μέσα σε λίγους μήνες.


στεγνωστε-τα-ρουχα-σας-ακόμα-και-τις-βροχερες-ημερες-Αφυγραντήρας-InventorΣτέγνωμα ρούχων
Αφυγραντηρας - Στέγνωμα Ρούχων
Τις ημέρες με έντονη υγρασία, ή της βροχερές μέρες, απλώστε τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι σας και λειτουργήστε τον αφυγραντήρα. Τοποθετήστε την απλώστρα με τα βρεγμένα ρούχα σε ένα δωμάτιο και βάλτε τον αφυγραντήρα σε λειτουργία. Κλείστε την πόρτα και αφήστε τον αφυγραντήρα να στεγνώσει τα ρούχα. Τώρα το στέγνωμα των ρούχων είναι εύκολο ακόμα και τις βροχερές ημέρες!


Ποιες εποχές χρειάζεται ο αφυγραντηρας;
Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή πολύτιμη για κάθε νοικοκυριό και κάθε εποχή ιδιαίτερα για το κλίμα της Ελλάδας.

Φθινόπωρο – Η περίοδος που χρειάζεται να ξεκινήσει η θέρμανση καθυστερείται καθώς ο αφυγραντήρας καταπολεμά την υγρασία.
Χειμώνα – Με την χρήση του αφυγραντήρα κατά την διάρκεια του χειμώνα μειώνονται τα έξοδα θέρμανσης προσφέροντας αέρα υγιεινό μέσα στο σπίτι.
Άνοιξη – Η περίοδος που χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί η θέρμανση μειώνεται καθώς ο αφυγραντήρας καταπολεμά την υγρασία.
Καλοκαίρι – Με την χρήση του αφυγραντήρα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού μειώνονται τα έξοδα κλιματισμού καταπολεμώντας την αποπνικτική αίσθηση την υγρασίας.


Σε ποιο σημείο του σπιτιού θα πρέπει να τοποθετηθεί ο αφυγραντηρας;

Ο αφυγραντηρας θα πρέπει να τοποθετηθεί στους χώρους με την περισσότερη υγρασία και στους χώρους που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε μία συσκευή για κάθε χώρο. Θα ήταν το ίδιο αποδοτικό αν είχατε 2-3 συσκευές τις οποίες θα εναλλάσσετε στους χώρους του σπιτιού ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δωματίου.

Φροντίστε να τοποθετήσετε τον αφυγραντήρα σε ένα σημείο στο δωμάτιο όπου δεν θα εμποδίζει την χρήση του δωματίου αλλά και δεν θα εμποδίζεται η χρήση του αφυγραντήρα. Ο αφυγραντήρας, θα πρέπει να έχει αρκετό χώρο περιμετρικά και να μην εμποδίζεται ο αέρας που εισέρχεται αλλά και ο αέρας που εξέρχεται από αυτόν.


Τι μπορείτε να κάνετε με το νερό που συλλέγεται στον αφυγραντήρα;

Το νερό που συλλέγεται στον αφυγραντήρα, είναι απιονισμένο νερό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, όταν ο χώρος που χρησιμοποιείτε τον αφυγραντήρα έχει ακόμα μούχλα, καλό θα ήταν να περιμένετε να βελτιωθεί πρώτα η ποιότητα του αέρα σας με την συνεχή χρήση του αφυγραντήρα και να χρησιμοποιήσετε το νερό του αφυγραντήρα όταν η κατάσταση του αέρα θα είναι βελτιωμένη.

Χρησιμοποιήστε τον αφυγραντήρα :

- για να ποτίσετε τα λουλούδια σας. Χρησιμοποιείστε το νερό που συλλέγεται στον αφυγραντήρα για να ποτίσετε τα λουλούδια σας και τα φυτά σας. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε το νερό του αφυγραντήρα σε φυτά που θα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα ή έχετε σκοπό να φάτε μόνο εάν είσαστε σίγουροι ότι ο αέρας που τον χρησιμοποιήσατε είναι καθαρός.

- για να σιδερώσετε με το ατμοσίδερο σας. Χρησιμοποιήστε το νερό που συλλέγεται στον αφυγραντήρας για να γεμίσετε το ατμοσίδερο.

- στο δοχείο για τον καθαρισμό των υαλοκαθαριστήρων του αυτοκινήτου. Προσθέστε το νερό που συλλέγεται στον αφυγραντήρα στο δοχείο για τον καθαρισμό των υαλοκαθαριστήρων του αυτοκινήτου προσθέτοντας λίγο απορρυπαντικό.


Τι είναι ο αφυγραντηρας

O αφυγραντηρας είναι η συσκευή που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση της υγρασίας σε έναν χώρο. Η χρήση του απαιτείται σε χώρους με αυξημένη σχετική υγρασία, προκειμένου αυτή να ρυθμιστεί στο κατάλληλο επίπεδο (45%-55%), έτσι ώστε να επικρατήσουν άνετες συνθήκες στο χώρο μας και να μην επιβαρύνεται η αναπνευστική μας λειτουργία.

Η χρήση του αφυγραντήρα κατά την χειμερινή περίοδο χρησιμεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους καθώς απαιτείται μικρότερο χρονικό διάστημα για να ζεσταθεί ένα περιβάλλον λόγω των μικρών ποσοστών υγρασίας. Ο αφυγραντήρας μπορεί να είναι λύση επίσης στο στέγνωμα των ρούχων που τοποθετούνται μέσα στο σπίτι τις βροχερές μέρες έτσι ώστε να υπάρχουν καθαρά ρούχα γρήγορα.


Είδη αφυγραντήρων

Οι αφυγραντηρες κατηγοριοποιούνται (α) σε αφυγραντήρες desiccant (αποξηραντικό υλικό) και με συμπιεστή (β) ανάλογα με την χρήση τους, σε οικιακούς ή επαγγελματικούς, (γ) ανάλογα με τις λειτουργικές επιλογές τους π.χ αν διαθέτουν ιονιστή, και (δ) ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα που μπορούν να καλύψουν και την ενεργειακή κατανάλωση που απαιτείται για την κάλυψη αυτή.

Οι αφυγραντηρες όσον αφορά την χρήση χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους Desiccant και αυτούς με συμπιεστή.

Οι αφυγραντηρες με συμπιεστή εισάγουν τον αέρα με τη βοήθεια ανεμιστήρα, στη συνέχεια παρακρατούν την υγρασία και εξάγουν τον αέρα. Οι Desiccant απορροφούν την υγρασία με τη χρήση αποξηραντικού υλικού, χωρίς χρήση ανεμιστήρα. Η αρχή λειτουργίας των αφυγραντήρων με συμπιεστή είναι παρόμοια με την λειτουργία των κλιματιστικών μηχανημάτων. Ο υγρός αέρας του χώρου μας περνάει από το ψυκτικό στοιχείο του αφυγραντή. Εκεί υγροποιείται η υγρασία του αέρα και πέφτει στη λεκάνη συμπυκνωμάτων και από εκεί στο κάδο συλλογής του νερού. Εν συνεχεία ο αέρας περνάει από ένα δεύτερο θερμαντικό στοιχείο και αφού ανέβει η θερμοκρασία του στα αρχικά επίπεδα επιστρέφει στο χώρο μας.

Οι αφυγραντηρες Desiccant λειτουργούν χωρίς συμπιεστή. Το κύριο εξάρτημα των αφυγραντήρων χωρίς συμπιεστή (desiccant) με ζεόλιθο είναι ο δίσκος ζεολίθου ο οποίος περιστρέφεται με χαμηλή ταχύτητα. Ο υγρός αέρας του χώρου περνάει μέσα από το δίσκο και το αφυγραντικό υλικό συγκρατεί την υγρασία. Για να απομακρυνθεί η υγρασία από το δίσκο ένα μέρος του αέρα περνάει μέσα από μία ειδική διάταξη και αφού θερμανθεί μέσω αντίστασης, περνάει από το δίσκο και παρασέρνει την υγρασία που έχει συγκεντρωθεί σε αυτόν. Τέλος ο αέρας αυτός καταλήγει σε έναν εναλλάκτη στον όποιο η υγρασία, που έχει παρασύρει συμπυκνώνεται και καταλήγει στο δοχείο νερού, της συσκευής.

Οι αφυγραντηρες desiccant έχουν μια σταθερή απόδοση ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του χώρου και είναι η κατάλληλη επιλογή για χώρους που η εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να πέσει κάτω από τους 15 °C και για χώρους με ανεπαρκή θέρμανση.

Είναι ελαφρότεροι, έχουν χαμηλή στάθμη θορύβου (ακούγεται μόνο ο θόρυβος του ανεμιστήρα) και χαμηλή κατανάλωση.


Χώροι χρήσης

Οι χώροι στους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι αφυγραντηρες είναι σε οικίες, σε δωμάτια με προβλήματα υγρασίας και πιο ειδικά σε ντουλάπες, σε εξοχικά για την συντήρηση των επίπλων και των μεταλλικών υλικών, σε υπόγεια - αποθήκες για την συντήρηση εμπορευμάτων και αντικειμένων, σε ιστιοπλοϊκά - σκάφη, σε δωμάτια με ξύλινα πατώματα αλλά επίσης σε κτίρια που έχουν υποστεί διαρροές. Οι ενδείξεις που καταδυκνείουν την χρήση του αφυγραντήρα είναι 1) Σταγόνες στο εσωτερικό των τζαμιών, όταν πάνω στα τζάμια και στα πατζούρια συγκεντρώνονται υδρατμοί σε μορφή σταγόνων 2) Σημάδια μούχλας στο ταβάνι ή στις γωνίες των τοίχων του μπάνιου όπου λόγω των υδρατμών πολύ συχνά εμφανίζεται μούχλα στο ταβάνι και στις γωνίες των τοίχων 3) ύπαρξη άσχημων μυρωδιών και οσμών, η ανίχνευση μιας ιδιαίτερα χαρακτηριστικής μυρωδιάς σε χώρους όπως το γκαράζ και τα υπόγεια σηματοδοτεί την ύπαρξη μούχλας και την παρουσία υγρασίας.


Υγεία και υγρασία

Όταν το ποσοστό υγρασίας μέσα σε ένα χώρο είναι πάνω από 60%, δημιουργούνται οι συνθήκες ανάπτυξης μυκητών που προκαλούν αλλεργίες και δυσκολία στην αναπνοή. Ποσοστά υγρασίας πάνω από 70% ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας, που επηρεάζει την αναπνοή, και προκαλούν δυσκολίες σε άτομα που πάσχουν από αρθριτικά και ρευματισμούς. Έρευνες έχουν αποδείξει την σύνδεση μεταξύ ύπαρξης μούχλας και εμφάνιση άσθματος όπως επίσης και το ότι η εμφάνιση υγρασίας σε συνδυασμό με την μούχλα αναπτύσσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών. Τα επιβλαβή για την υγεία συμπτώματα εμφανίζονται ειδικότερα στα παιδιά που είναι σαφώς πιο ευαίσθητα στην εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων.


Xρήσεις του αφυγραντήρα

Οι χρήσεις αλλά και τα οφέλη του αφυγραντήρα είναι πολλές καθιστώντας τον πολύτιμη συσκευή για κάθε νοικοκυριό:

Καταπολέμηση υγρασίας στο σπίτι
Καταπολέμηση μούχλας στις γωνίες και τα ταβάνια
Στέγνωμα ρούχων – Τις βροχερές ημέρες, χρησιμοποιήστε τον αφυγραντήρα για να στεγνώσετε τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι
Υγιεινή – Ο αέρας χωρίς υγρασία είναι υγιεινός σε αντίθεση με τον αέρα που έχει υγρασία στον οποίο κρύβονται πολλές εστίες μικροβίων επιβλαβή για τον εαυτό μας αλλά και τους αγαπημένους μας
Εμποδίζει την εμφάνιση αλλεργιών
Εξοικονόμηση ενέργειας
Υγιεινή ατμόσφαιρα


Δείτε τους αφυγραντηρες πατώντας εδώ


 

Comments are closed.