Τελικά πόσο καίει μια αντλία θερμότητας για 5 μήνες; Τώρα το πετρέλαιο είναι πιο φτηνό απ το ρεύμα;
Στις ερωτήσεις
‘’Πόσο καίει μια αντλία θερμότητας για 5 μήνες’’
‘’Τελικά οι αντλίες θερμότητας είναι μόνο για την νότια Ελλάδα και τα νησιά’’
‘’Σαν το πετρέλαιο δεν έχει’’
‘’Τώρα το πετρέλαιο είναι πιο φτηνό απ το ρεύμα’’ κλπ. κλπ., απαντώ:
Είναι λάθος ότι η αντλία θερμότητας κάνει μόνο για Νότια Ελλάδα και νησιά. Υπάρχουν αντλίες εγκατεστημένες πχ. στην Αριδαία, στις Σέρρες, στην Καλαμπάκα κλπ. οι οποίες λειτουργούν άριστα. Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν στην Βόρεια Ευρώπη 30 χρόνια. Οι αντλίες θερμότητας είναι κλιματιστικές μονάδες που σημαίνει πως αν επιλέξεις τη σωστή και ανάλογα την περιοχή σου σίγουρα θα βρεις αυτή που πρέπει για το σπίτι σου. Υπάρχουν κάποιες αντλίες που λειτουργούν μέχρι τους -15⁰C χωρίς να χάνουν την ονομαστική τους απόδοση και πολύ περισσότερες που λειτουργούν με σταθερή απόδοση μέχρι τους -7⁰C . Το αν πρέπει να επιλέξεις μεταξύ χαμηλών, μεσαίων και υψηλών θερμοκρασιών το ορίζει η εγκατάσταση της θέρμανσης σου και μόνο και όχι η περιοχή. Χαμηλών αν έχεις ενδοδαπέδια ή fan coil. Μεσαίων αν έχεις σώματα και η εγκατάσταση των σωμάτων είναι με κολεκτέρ και κάθε κλάδος δέχεται το πολύ δύο σώματα. Υψηλών αν έχεις σώματα και η εγκατάσταση των σωμάτων είναι με κολεκτέρ ή όχι και κάθε κλάδος δέχεται πάνω από δύο σώματα ώστε να λειτουργεί σαν λέβητας και υψηλή θερμοκρασία νερού.
Γενικότερα στην Ελλάδα απ την Φλώρινα μέχρι την Κρήτη επιλέγουμε μεσαίων θερμοκρασιών αντλίες εκτός απ τις περιπτώσεις που γράφω ποιο πάνω. Η Ελλάδα, η μισή Ιταλία, η Ισπανία, ένα μέρος της Γαλλίας και ένα μέρος της Αγγλίας βάση μέσης θερμοκρασίας +2⁰C τον Χειμώνα ανήκουν στο Θερμό κλίμα. Στο θερμό κλίμα και στους +2⁰C το COP των αντλιών κυμαίνεται (ανάλογα την αντλία) από 2,2 έως 3,3 για λειτουργία σωμάτων στους +55⁰C όταν το COP ενός λέβητα πετρελαίου είναι στο 0,8 και του αερίου 1,7.
Σε υψηλότερες εξωτερικές θερμοκρασίες πχ. +7⁰C το COP της αντλίας ξεπερνάει το 5,0.
Το COP (συντελεστής απόδοσης στην θέρμανση) είναι μεγαλύτερο στις αντλίες θερμότητας γιατί οι αντλίες λόγο του inverter του συμπιεστή έχουν την δυνατότητα αυξομείωσης της απόδοσης ανάλογα της ζήτησης, πχ. μια αντλία ονομαστικής απόδοσης 16kw έχει την δυνατότητα να αποδώσει μεταξύ 5kw(min) έως 18kw(max). Αυτή την δυνατότητα δεν την έχουν οι καυστήρες πετρελαίου και αερίου. Η φλόγα είναι σταθερή ανεξάρτητα της ζήτησης οπότε πολύ μικρό και σταθερό COP. Το COP είναι σαν να λέμε πολύ χοντρικά, πως αν μια αντλία ή ένας καυστήρας θέλει 1kw για να λειτουργήσει, μετά αποδίδει στον χώρο έως 5,0kw η αντλία, 0,8kw το πετρέλαιο και 1,7kw το αέριο. Οπότε η αντλία θερμότητας είναι η οικονομικότερη λύση ως προς την χρήση αλλά η ακριβότερη ως προς την κτήση.
Όσο αφορά πόσες ώρες και πότε θα την λειτουργούμε η απάντηση είναι ΠΑΝΤΑ. Απ τον Νοέμβρη έως τον Μάρτη είναι συνεχώς ενεργοποιημένη (για ένα σωρό λόγους που εδώ δεν είναι σωστό να αναλύσω) Η μόνωση ενός σπιτιού παίζει τον ίδιο ρόλο ανεξάρτητα αν έχω πετρέλαιο, υγραέριο ή αντλία. Την μισή δουλειά την κάνει η αντλία και την άλλη μισή η εγκατάστασή της για να έχεις οικονομία στο μέγιστο. Αν συνυπολογίσετε τα παραπάνω η ημερήσια μέση κατανάλωση μια αντλίας θερμότητας είναι μεταξύ 15~25kw, για σπίτια έως 160τμ. (τονίζω ανάλογα τον τύπο θέρμανσης, μόνωση κλπ.)