Τι σημαίνουν οι όροι SCOP και SEER;

SCOP: Είναι ο συνολικός συντελεστής απόδοσης της συσκευής σε θέρμανση, που ορίζεται σαν ο λόγος της συνολικής ετήσιας ανάγκης σε θέρμανση προς την συνολική ετήσια ενέργεια που καταναλώνεται σε θέρμανση

SEER: Είναι ο συνολικός συντελεστής απόδοσης της συσκευής, που ορίζεται σαν ο λόγος της ετήσιας ανάγκης σε ψύξη προς την συνολική ετήσια ενέργεια που καταναλώνεται για την ψύξη


Εποχιακή απόδοση

Η εποχιακή απόδοση είναι ένας νέος τρόπος μέτρησης της πραγματικής ενεργειακής απόδοσης των συσκευών θέρμανσης και ψύξης κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους. Αυτός ο νέος τρόπος μέτρησης παρέχει μια πιο ρεαλιστική ένδειξη για την ενεργειακή απόδοση και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο ενός συστήματος.

Η νέα μέθοδος αξιολόγησης της ενεργειακής απόδοσης έχει ως αφετηρία την οδηγία της ΕΕ για προϊόντα που σχετίζονται με την ενέργεια (ErP) (την επονομαζόμενη οδηγία οικολογικού σχεδιασμού), η οποία καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού που πρέπει να ενσωματώσουν οι κατασκευαστές στα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια.

Η εποχιακή απόδοση απαιτεί ένα νέο σύστημα αξιολόγησης για προϊόντα θέρμανσης και ψύξης, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους τους κατασκευαστές. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει:

  • τον βαθμό εποχιακής ενεργειακής απόδοσης (SEER) κατά την ψύξη
  • τον συντελεστή εποχιακής απόδοσης (SCOP) κατά τη θέρμανση

Νέοι βαθμοί εποχιακής απόδοσης

Οι νέοι βαθμοί εποχιακής απόδοσης αντανακλούν την πραγματική κατανάλωση ενέργειας μιας αντλίας θερμότητας, με βάση την ενεργειακή της απόδοση για ένα ολόκληρο έτος.

Οι δείκτες SEER και SCOP μετρούν την ετήσια κατανάλωση ενέργειας και την απόδοση κατά τη συνήθη καθημερινή χρήση.

Μακροπρόθεσμα, λαμβάνουν υπ' όψιν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και τις περιόδους αδράνειας και δίνουν μια σαφή και αξιόπιστη ένδειξη για την τυπική ενεργειακή απόδοση καθ’ όλη την περίοδο θέρμανσης ή ψύξης.

Για να επιτραπεί η εισαγωγή μιας κλιματιστικής συσκευής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει ο συντελεστής SEER να είναι μεγαλύτερος του 3,60 και SCOP μεγαλύτερος του 3,40.


Comments are closed.