Covid-19 και κλιματιστικό

Σε σχέση με τα όσα ακούγονται απ τους επιστήμονες γιατρούς για τον covid-19 και τα κλιματιστικά (αναρωτιέμαι πόσο καλά γνωρίζουν την συμπεριφορά του αέρα) να τονίσω τα εξής:

  • Τοπικές κλιματιστικές μονάδες (split).

Ακούμε να λένε ότι ίσως να μεταφέρεται ο ιός απ τα κλιματιστικά και προτείνουν ανοικτά παράθυρα για αερισμό του χώρου. Δηλαδή αν ο ιός υπάρχει σε μια επιφάνεια δεν θα μεταφερθεί σε κάποια άλλη με το ρεύμα του αέρα που θα σχηματιστεί με το άνοιγμα του παραθύρου; Το ρεύμα που δημιουργείτε είναι εισερχόμενο και όχι εξερχόμενο εκτός από σπάνιες πολύ εξεζητημένες περιπτώσεις οπότε και το θέμα του αερισμού θα πρέπει να γίνεται με προσοχή.
Αν ο ιός υπάρχει μέσα στο χώρο, οι πιθανότητες να τον μεταφέρει μια τοπική κλιματιστική μονάδα (απλό κλιματιστικό) στον ίδιο χώρο είναι παρόμοιες με το ρεύμα του αέρα που θα δημιουργηθεί απ την κίνηση του ενός ατόμου μέσα σ αυτόν. Αν στον χώρο κινούνται περισσότερα του ενός ατόμου τα ρεύματα αέρα είναι ποιο έντονα, με αποτέλεσμα την μετάδοση του ιού.

  • Κεντρικές κλιματιστικές μονάδες (VRV, SET FREE κλπ)

Αν μιλήσουμε για κεντρική κλιματιστική μονάδα τότε ναι, υπάρχει η πιθανότητα να πάρει τον ιό απ το σημείο αναρρόφησης και να τον μεταφέρει στον χώρο που κλιματίζει. Πόσες είναι όμως οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο απ τη στιγμή που τέτοια κεντρικά κλιματιστικά υπάρχουν κατά πλειοψηφία σε πολύ μεγάλους ΕΝΙΑΙΟΥΣ χώρους και η συμπεριφορά του είναι παρόμοια με ενός απλού κλιματιστικού;

  • Προφανώς οι αξιότιμοι γιατροί δεν έχουν λάβει υπόψιν τους την κίνηση του αέρα. Νηνεμία δεν υπάρχει σε κανέναν χώρο. Η κίνηση του αέρα είναι συνεχής και αδιάκοπη μέσα σ αυτόν. Είναι θέμα φυσικής!!!

  • Ακούμε ότι πάλι ίσως, ο ιός πεθαίνει σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν ισχύει κάτι τέτοιο πως ο ιός επιζεί περνώντας απ το στοιχείο του κλιματιστικού που αναπτύσσει θερμοκρασίες άνω των 50°C στη λειτουργία θέρμανσης;
    Με την ίδια λογική είναι επικίνδυνες όλες οι μορφές θέρμανσης και κλιματισμού. Η ενδοδαπέδια θέρμανση ή η θέρμανση με απλά σώματα καλοριφέρ δεν επιτυγχάνεται με την κίνηση του αέρα;

  • Δεν υπάρχει λόγος να επεκταθώ περισσότερο, απλά πιστεύω ότι πρέπει ο καθένας μας να τεκμηριώνει αυτά που λέει γιατί στην προκειμένη περίπτωση τρομάζουν τον κόσμο χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και η μεταφορά του ιού προβλέψιμη.

Comments are closed.